Ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan het voeden ben

Je bent net bevallen van een prachtige zoon of dochter en hebt besloten om borstvoeding te gaan geven. De eerste weken gaat hier veel tijd en aandacht in zitten en dit kan anders zijn dan je verwacht had. Ik hoor dan ook vaak vrouwen zeggen: ‘ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan het voeden ben’. Hartstikke goed luid mijn reactie dan! Er is namelijk een reden voor dat je de eerste weken gemiddeld 8 – 12 keer per dag aan het voeden bent.

Melkproductie

Borstvoeding wordt gestuurd door hormonen. Eén van deze hormonen is het hormoon: ‘prolactine’. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het op gang brengen en in stand houden van de borstmelkproductie. Door het zuigen aan de borst komt dit hormoon vrij. Bij 8 of meer voedingen per 24 uur blijft de prolactine-spiegel vrij constant. Dit is belangrijk voor voldoende melkaanmaak.

Des te vaker de borst goed en frequent wordt geleegd, des te meer melk er wordt aangemaakt. Andersom werkt het ook: als er minder vaak en minder melk uit de borst wordt gehaald, wordt er ook minder melk aangemaakt. Dit wordt ook wel het principe van vraag en aanbod genoemd.

Om de baby gedurende een langere periode te kunnen voeden is het van groot belang dat er voldoende prolactine-receptoren geactiveerd zijn. Je moet de receptoren als ontvangers van prolactine zien. Ze stimuleren en activeren de melkcellen, waardoor deze meer moedermelk gaan produceren. Deze receptoren/ontvangers van prolactine worden alleen tijdens de eerste weken na de bevalling geactiveerd en blijven daarna ongeveer op hetzelfde niveau.

Eerste weken cruciaal bij het geven van borstvoeding

De eerste weken van de borstvoeding zijn dus enorm belangrijk! Als de borsten niet genoeg worden gestimuleerd kan dat effect hebben om een langere periode voldoende borstvoeding te kunnen geven.

Daarom kan ik als lactatiekundige blij zijn met moeders die de eerste weken bijna de hele dag aan het voeden zijn ;). En laten we wel wezen, of je nou aan het knuffelen bent of borstvoeding geeft…je wil de eerste weken toch ook niet anders dan dat kleine wondertje lekker dicht bij je te hebben!

Lactatiekundige Zuidwolde
Amanda Oldenburger